Barion Pixel
Távolság és szintemelkedés adatok
SRSZ. Pont neve Résztáv Szinte.
START Csobánka, Ötterem kávézó (rajt) 0 km 0 m
1 Oszoly-pihenő 0,7 km
2 Kevély-nyereg 2,8 km
3 Oszoly-csúcs(Csobánka) 6,4 km
4 Gyaloghíd(Csobánka) 9 km
CÉL Csobánka, Ötterem kávézó (cél) 10 km 426 m

1. Kevély-nyereg

Kevély-nyereg Üröm és Csobánka között húzódik mintegy öt kilométer hosszúságban. A piros jelzés végig vezet az egész nyergen. A Nagy-Kevély és a Kis-Kevély visszafelé párhuzamos utakat is kínál, hogy ne legyen annyira "unalmas".

A Kevélyek sorban, Üröm irányából: Ezüst-Kevély, Nagy-Kevély, Kis-Kevély. A Nagy-Kevély 534 méter magas. A Nagy-Kevélyen sok jelzés találkozik. A kis tisztáson, a kéktúra pecsételő helynél válogatni lehet a jelzésekben. Javasolom, egyszer járd végig mindet.

Az Ezüst-Kevély (van aki Ezüst-hegynek szólítja) 415 méter magas. A Kis-Kevély 483 méter magas. Láthatjuk, ha már egyszer felértünk a gerincre, akkor séta van, nem hegymászás. Üröm felől egyáltalán nem vészes.


2. Csúcs hegy

A Csúcs-hegyen lévő, felhagyott kőfejtőben erősen vasasodott, vörös színű, finom szemcsés oligocén (hárshegyi) homokkövet bányásztak. A kőzet erősen repedezett, a repedésekben hidrotermális kitöltések figyelhetők meg, melyek elsősorban baritot és vasoxidokat tartalmaznak. A barit uralkodóan vastagtáblás és csak elszórtan apró csoportokba rendeződő vékony táblákból áll. Az alábbi ásványlista nem tartalmazza a homokkő mikroszkopikus méretű járulékos ásványait!


3. Oszoly-Csúcs

Gyönyörű kilátóhegy Csobánka felett Az idilli fekvésű Csobánka felett magasodó, látványos sziklás hegyek, az Oszoly-csúcs és a Csúcs- hegy könnyen megmászható, népszerű turistacélpontok. Az Oszoly-csúcs vad, vakítóan fehér sziklatornyai a sziklamászók kedvenc gyakorlóhelyei, és a csúcsról feltáruló lenyűgöző panoráma mágnesként vonzza a mezei turistákat is. A könnyű kirándulást végig követik a tanösvény rendkívül informatív és szórakoztató, színvonalas tájékoztató táblái is.